Verslag en foto's octetweek Frankrijk 2018

Autoreille maandag 20 augustus

'Hier word ik toch zo gelukkig van' hoor ik achter me als we na onze eerste repetitie dag de prachtige muziekzaal verlaten. Voor de derde keer zijn we in het Chateau in Autoreille. Vandaag staat o.a. Holst, Brahms, Gjeilo op het programma. We wennen snel aan het intensieve studeren en kunnen ons niet voorstellen dat het alweer een jaar geleden was dat we hier op dezelfde manier zaten. Het is 16:30, tijd voor een glas wijn onder de moerbeiboom. Morgen gaan we verder met Langlais, Bach, Martini....en ja, hier worden we heel gelukkig van!

Autoreille dinsdag 21 augustus

We zijn begonnen aan het zingen van de lange lijnen in Lauridsen's 'Sure on this shining night' als Bas nog een grote waterkan komt brengen. Het is rond de 30 graden en ook in de muziekzaal is dat te merken. Er wordt goed voor ons gezorgd, thee, koffie staat steeds klaar en we hebben dit jaar Jim en Narda die voor ons koken. Zó lekker! Als we zo bij elkaar op het terras nog gezellig natafelen tot het al schemert en de gesprekken nog altijd over muziek gaan komt de sterrenhemel uit het lied van Lauridsen helemaal tot leven. 

Autoreille woensdag 22 augustus

Bas en ik sluipen naar het terras met een lange sliert ballonnen tussen ons in. Gemaakt door Hilke en Nicolien. Het is 7:30. Peter O wordt vandaag 60 jaar en dat gaan we vieren. Narda en Jim hebben taart gemaakt voor de koffiepauze. Er is een speech, kaart met kado en lang-zal-hij-leven. Dan is het tijd voor Langlais. Het is zoeken om uit een brei van akkoorden een mooie klank te krijgen. De blinde organist kan het orgel door laten klinken in de koorklank. Moeilijk maar erg mooi! Buiten aan de bosrand doet de schaapscheerder zijn werk. Vanaf het terras zien we al wat blote schapen rennen. Het dreigt te gaan regenen. Een verkoelende wind waait tegen de ballonnen boven ons hoofd als we aan een overheerlijk verjaardagsdiner zitten. 

Autoreille donderdag 23 augustus.

'Het zijn herinneringen en het is gewoon mooi' is de emotionele reactie van een van ons. We hebben net geluisterd naar de tweede symfonie van Mahler. Gesloten ogen, dirigerende handen, teksten meegefluisterd bij de laatste zinnen: Der liebe Gott wird mir ein Lichtchen geben,
Nog maar een half uur geleden hebben we geschaterd om onze mannen die 'a round of three country songs' acteerden, gewoon op het terras na het eten. Staat dus ook op het programma! Evenals een bewerking van Bach op de manier van de Swingle Singers. Maar nu eerst nog even nagenieten van het 'Urlicht'!

Autoreille vrijdag 24 augustus

Een kwartier rijden van ons chateau ligt Hugier. Hier geven we vanavond ons eerste concert. De hele dag staat dan ook in het teken hiervan. Ook Jim en Narda passen de maaltijden hier op af. Een korte ochtend repetitie, nog even slapen, nog een wandeling door het bos en dan de piano, lessenaars, programma's en het mandje voor de vrije gift in de auto. We nemen ook brood en een banaan mee. De akoestiek is gelukkig prima. Zoals we inmiddels weten begint het concert veel later dan de aangegeven tijd, maar met gezellig publiek. Ook hier wordt heel wat afgekust. De act van de mannen is een enorm succes. Tijdens de borrel met chips na afloop krijgen we veel complimenten. Een Rotterdamse journalist die hier al 40 jaar woont drukt ons op het hart: 'beslist volgend jaar weer hoor!' In het donker naast de kerk, als iedereen al weg is eten we, zittend op een oude grafsteen, nog even ons broodje. Het was zo leuk!

Autoreille zaterdag 25 augustus

'Niet in paniek raken' denk ik gelijk als ik hoor dat in de kapel, voor ons tweede concert, geen elektriciteit is. We zijn in Charcenne en staan voor de oude kaasfabriek op een heuvel middenin de wei. De kleine kerk waar we zometeen gaan zingen, is aan de fabriek gebouwd. Net als we een programma bedenken zonder pianobegeleiding, horen we dat er een generator onderweg is. Het kerkje is vol publiek. Een kleine oude man, echtgenoot van de eigenares van de kaasfabriek, trekt stevig aan het klokkentouw voor in de kerk. Maria wordt gegroet en dan zetten wij het Ubi Caritas van Gjeilo in, begin van een zeer geslaagd concert. Weer terug in het Chateau hebben Jim en Narda champagne klaarstaan. We zingen een lied voor hen en de geweldige gastheer- en vrouw. Een fantastisch diner met kaarsen, 4 gangen en heerlijke wijn is de verrassing van de keukenploeg. De sfeer kan niet beter. We zingen Franse chansons en evergreens, maar ook onze 'Swingle Bach'. Voor we aan de zelfgemaakte taart met HC erop beginnen is er kaas uit de oude kaasfabriek. Net als deze avond was de hele week onvergetelijk!